ggg ggg ggg

Szynka Dębowa z Tynki Pani Martyny Częścik z Żulina najlepsza w województwie !

Samorząd Województwa Mazowieckiego, mając na uwadze potrzebę promowania produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów żywności zorganizował już po raz dziewiąty Konkurs o Laur Marszałka.

 

 

13227762_1719494428333590_629141326258783959_o

 

19 maja 2016 r podczas uroczystej gali w murach Centralnej Biblioteki Rolniczej im. Michała Oczapowskiego w Warszawie marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik wręczył nagrody laureatom IX edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2015.
Laureatką w kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” grupy A producenci indywidualni, została Pani Martyna Częścik zamieszkała w miejscowości Żulin, gmina Stoczek za produkt „Szynka Dębowa z Tynki”. Oprócz pamiątkowego wyróżnienia wręczonego osobiście przez Marszałka Województwa otrzymała nagrodę rzeczową w postaci profesjonalnej elektrycznej maszynki do mięsa.
Kapituła konkursu zwróciła uwagę na wysoką jakość Szynki Dębowej z Tynki. Doceniono kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej w sferze wyrobów mięsnych, a także podkreślono jej oryginalność smaku uzyskaną wskutek zastosowania tradycyjnej receptury produkcji. W 2013 roku za ten sam produkt pani Częścik otrzymała statuetkę Perła 2013 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a w 2014 zdobyła prestiżowe wyróżnienie Agro Polska.

Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów oraz powodzenia w kultywowaniu tradycji wsi mazowieckiej nie tylko w sferze produkcji żywności.

2 282 views

Zamieścił: admin

Udostępnij ten artykuł na
Przeczytaj poprzedni wpis:
Wizytacja ks. Biskupa Parafii w Stoczku

Od 21.05 do 23.05 2016 roku parafia pod wezwaniem Św. Stanisława w Stoczku była wizytowana przez Ks. Biskupa dr Antoniego...

Zamknij