Samorząd Województwa Mazowieckiego, mając na uwadze potrzebę promowania produktów żywnościowych wytwarzanych przez mazowieckich producentów żywności zorganizował już po raz dziewiąty Konkurs o Laur Marszałka.
19 maja 2016 r podczas uroczystej gali w murach Centralnej Biblioteki Rolniczej im. Michała Oczapowskiego w Warszawie marszałek województwa mazowieckiego Adam Struzik wręczył nagrody laureatom IX edycji Konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego dla mazowieckich producentów żywności za najlepszy produkt roku 2015.
Laureatką w kategorii „przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego” grupy A producenci indywidualni, została Pani Martyna Częścik zamieszkała w miejscowości Żulin, gmina Stoczek za produkt „Szynka Dębowa z Tynki”. Oprócz pamiątkowego wyróżnienia wręczonego osobiście przez Marszałka Województwa otrzymała nagrodę rzeczową w postaci profesjonalnej elektrycznej maszynki do mięsa.
Kapituła konkursu zwróciła uwagę na wysoką jakość Szynki Dębowej z Tynki. Doceniono kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej w sferze wyrobów mięsnych, a także podkreślono jej oryginalność smaku uzyskaną wskutek zastosowania tradycyjnej receptury produkcji. W 2013 roku za ten sam produkt pani Częścik otrzymała statuetkę Perła 2013 w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”, a w 2014 zdobyła prestiżowe wyróżnienie Agro Polska.
Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów oraz powodzenia w kultywowaniu tradycji wsi mazowieckiej nie tylko w sferze produkcji żywności.