W sobotę, 10 września w Olszewnicy Starej, przy pięknej pogodzie, odbyły się Dożynki Gminne. Był to prawdziwy festiwal obfitości, kolorów i przede wszystkim smaków, które jak co roku przyciągnęły mieszkańców na tą wyjątkową degustację darów ziemi.
Do święta plonów, które co roku odbywa się w innej miejscowości Gminy Wieliszew, wszystkie sołectwa przygotowują się na długo przed jego rozpoczęciem, bowiem jest to taki moment, w którym można podziękować za obfity rok i podzielić się tym co oferuje nam ziemia. W tym roku uroczystości odbywały się w Olszewnicy Starej. Już od szóstej rano mieszkańcy tworzyli wyjątkową scenografię dla tego wydarzenia. Powstały ogromne rzeźby ze słomy nawiązujące do dożynkowych tradycji. Kolejne sołectwa pojawiły się na placu przy Szkole Podstawowej im. Bronisława Sokoła w Olszewnicy Starej, już po ósmej i po chwili w Olszewnicy zapachniało wyjątkowymi potrawami. Bowiem w tym roku postawiono na swojskie smaki. Jak co roku, sołectwa stanęły do konkursu na „Smaki Gminy Wieliszew”. W tej edycji zasady uległy zmianie i Jury miało możliwość spróbować lokalnych specjałów przed mszą świętą. W przygotowanej szkolnej sali, na wylosowanych przez reprezentantów sołectw stołach, na komisję czekały same najlepsze potrawy. W skład wchodzili: Starostowie Państwo Rafał i Marta Ziemak, Zasłużony dla Gminy Wieliszew Krzysztof Klimaszewski oraz Kierownik Referatu Informacji i Promocji Weronika Dzięgielewska. Tuż przed rozpoczęciem mszy świętej sołectwa zaniosły przed ołtarz wieńce a Starości chleb dożynkowy. Następnie odbyła się Msza Święta celebrowana przez proboszcza Parafii Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Chotomowie ks. prałata Leszka Kołonieckiego.
Po mszy chleb dożynkowy został uroczyście podzielony przez Starostów Dożynek, Wójta Gminy Wieliszew Pawła Kownackiego oraz przewodniczącego Rady Gminy Marcina Fabisiaka. Następnie Wójt powitał wszystkich przybyłych na dożynkowe uroczystości. Wśród zaproszonych przez gospodarza gminy na scenie znaleźli się: Artur Stankiewicz, który przeczytał list od Prezesa Rady Ministrów Beaty Szydło, przedstawiciel Starosty Legionowskiego Radny Powiatowy Mirosław Kado, Nadleśniczy Stefan Traczyk z Nadleśnictwa Jabłonna oraz naczelnik gminy partnerskiej Amt Trittau Ullrich Borngraber, z którym święciliśmy jubileusz pięciolecia podpisania współpracy niemiecko-polskiej. Po przemówieniach scena została oddana najmłodszym przedstawicielom Olszewnicy Starej, uczniowie ze Szkoły Podstawowej przygotowali wyjątkowy spektakl dożynkowy. Następnie rozpoczęły się konkursy od najmłodszych do najstarszych, w trakcie których można było wygrać wspaniałe nagrody ufundowane przez Urząd Gminy Wieliszew oraz firmę ARS Garden – Centrum Dekoracji Ogrodów i Wnętrz. Mieszkańcy gminy mogli zawitać do namiotów sołectw i próbować lokalnych specjałów przygotowanych na tegoroczne dożynki. Wszyscy jednak z niecierpliwością czekali na finał konkursu „Smaki Gminy Wieliszew”, w którym to można było wygrać w konkurencjach : przystawka, zupa, danie główne, deser oraz lokalny specjał.
Punktualnie o 18.45 wszyscy przenieśli się pod scenę, bo właśnie wtedy Jury w składzie: Starostowie Państwo Rafał i Marta Ziemak, Zasłużony dla Gminy Wieliszew Krzysztof Klimaszewski oraz Kierownik Referatu Informacji i Promocji Weronika Dzięgielewska wraz z Wójtem Gminy Wieliszew Pawłem Kownackim ogłaszali wyniki konkursu. Komisja opowiedziała zebranym o jego przebiegu i zdradziła, że była to najtrudniejsza a zarazem najprzyjemniejsza praca. Trudno było wybrać spośród tak wyszukanych i przepięknie podanych dań.
Wśród najlepszych z najlepszych znaleźli się:
W kategorii Przystawka
Miejsce I „Schabowe Kieszonki” przygotowane przez Andrzeja Włodarskiego z Olszewnicy Starej,
Miejsce II „Zupa meksykańska”- przygotowane przez Wiesławę Kochańską z Sołectwa Wieliszew,
Miejsce III „Rozbef pieczony ze słoninką” sołectwo Poddębie.
W kategorii Zupa
Miejsce I „Zupa Meksykańska” – przygotowaną przez Wiesławę Kochańską z sołectwa Wieliszew,
Miejsce II „Zupa gulaszowa” – sołectwo Komornica,
Miejsce III „Krem dyniowo-marchewkowy z pulpecikami z indyka” przygotowana przez Mariannę Berdowską z Towarzystwa Przyjaciół Michałowa-Reginowa,
W kategorii Danie Główne
Miejsce I za pomysł, za smak i przygotowanie jednogłośnie zdobyła Oleksandra Okrasa serwując „Mięso zapiekane w słoiku „Przysmak Okrasy”,
Miejsce II „Polędwiczki w sosie grzybowym” sołectwo Łajski,
Miejsce III „Kotlet mielony a’la gołąbeczek z sosem jarzębinowo-malinowym” przygotowany przez Urszulę Grosser-Zaborowską z Naszego Krubina.
W kategorii Deser
Miejsce I deserem zachwyciły Sikory, prezentując: tort orzechowy, pascha, babeczki z bitą śmietaną, tort makowy,
Miejsce II „Beza z malinami” sołectwo Komornica.
Miejsce III „Tarta” sołectwo Góra
W kategorii Lokalny Specjał
Miejsce I „Gira Wieprzowa z gzikiem” Stowarzyszenie Ludzi Aktywnych z Olszewnicy Starej.
Miejsce II „ Nalewka z komornickiego kredensu” sołectwo Komornica,
Miejsce III – „ Pierogi ze szpinakiem” – przygotowane przez Mariannę Burzę z sołectwa Kałuszyn.
Nie był to jednak koniec wyróżnień. Wójt Gminy Wieliszew Paweł Kownacki postanowił wyróżnić stoisko przygotowane przez gospodarzy z Olszewnicy Starej. Miał również przygotowaną dla wszystkich uczestników niespodziankę, o której organizatorzy wcześniej nie informowali sołectwa. Wszyscy, którzy tak wyjątkowo zaangażowali się w konkurs wspólnie pojadą na wycieczkę!
Po zakończeniu konkursu scena należała do zespołu „Helyos”, który w bogatym i tanecznym repertuarze bawił wszystkich gości do zakończenia Dożynek.
Info+foto UG/ opr rwc