Mają, czym się pochwalić i co wspominać (17.06.2014)
Konferencja podsumowująca projekt „Kulinarna podróż do Wielkiej Brytanii” była również okazją do podkreślenia udziału szkoły i młodzieży w przemianach ostatniego 10-lecia od wejścia Polski do Unii Europejskiej.
6 czerwca 2014 r. w Zespole Szkół Nr 1 im. Marii Curie – Skłodowskiej w Wyszkowie odbyła się konferencja nt. projektu „Kulinarna podróż do Wielkiej Brytanii”, w ramach, którego 32 – osobowa grupa uczniów kształcących się w zawodach: technik organizacji usług gastronomicznych oraz technik żywienia i usług gastronomicznych odbyła staż zawodowy w Plymouth w Wielkiej Brytanii. Spotkanie było też doskonałą okazją do zaprezentowania przedsięwzięć szkoły w związku z obchodami 10-lecia członkowstwa Polski w Unii Europejskiej. Dodatkowo data wiąże się z dorocznymi obchodami nadania imienia szkole oraz z nominacja „Lidera placówek oświatowych 2014 r.”, o czym zebranych poinformował dyrektor szkoły Marian Popławski. Przywitał również gości oraz uczestników konferencji m.in.: starostę wyszkowskiego Bogdana Pągowskiego, Teresę Michalak – dyrektora delegatury w Ostrołęce Kuratorium Oświaty w Warszawie, Wojciecha Zawadzkiego – opiekuna Projektu z Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, Mariannę Wożniak – Stowarzyszenie Przyjaciół Szkoły, dr Marka Rusin z Politechniki Warszawskiej, członka Zespołu Akcesyjnego, Mariana Krupińskiego – radnego Sejmiku Mazowieckiego, Justynę Garbarczyk – przewodnicząca Rady Powiatu Wyszkowskiego, Stanisława Jastrzębskiego – wójta gminy Długosiodło i byłego starostę wyszkowskiego, komandora Juliana Bielawskiego, Krzysztofa Arbaszewskiego – naczelnika Wydz. Edukacji Starostwa, Zofię Dawidzką – Klub Przodujących Szkół, Grzegorza Pazika – przewodniczącego Rady Rodziców, pracodawców współpracujących ze szkołą.
Przyjaciel szkoły, producent zdrowej żywności i inicjator wielu wspólnych kulinarnych przedsięwzięć Julian Bielawski przekazał miła wiadomość o zajęciu III miejsca w konkursie kulinarnym, który odbył się 31 maja 2014 r. w Pułtusku. Na ręce dyrektora przekazał nagrodę wraz z dyplomem otrzymanym przez uczniów szkoły będących w nagrodzonym zespole.
Dalszą część poprowadzili Iza i Michał uczniowie ZS Nr 1, którzy przedstawili jak 10 lat członkowska w UE wpłynęło na osiągnięcia i zmiany w szkole. „Najbardziej widoczne przejawy naszego członkostwa w UE to swoboda poruszania się po krajach Unii i wsparcie z funduszy europejskich. Społeczność Zespołu Szkól Nr 1 im. Marii Skłodowskiej – Curie w Wyszkowie, a w szczególności uczniowie Technikum Nr 1 już od wielu lat są beneficjentami unijnych programów takich jak: Leonardo da Vinci, Szkoła Kluczowych Kompetencji, Kapitał Ludzki a wkrótce także Erasmus+. Uczestniczyliśmy w projektach mobilności: „Organizacja usług gastronomicznych w Wielkiej Brytanii” „Sekrety turystyczne krajów Europy Południowej na przykładzie Włoch” oraz w obecnie realizowanym ‘Kulinarna podróż do Wielkiej Brytanii”.
Udział w takich projektach jak: „Dobry zawód, dobra praca”, „Atrakcyjna szkoła i wysoka jakość kształcenia szansą na twój zawodowy debiut”, „Zwiększenie potencjału szkół zawodowych na Mazowszu”, „Od diagnozy do metamorfozy” pozwala uczniom i nauczycielom a także całej szkole na harmonijny rozwój, nabywanie wielu kluczowych kompetencji oraz zwyczajne poznawanie nowych, ciekawych ludzi. Fundusze Europejskie zmieniły naszą szkołę i wzbogaciły naszych uczniów” – zwracali się do zebranych.
Wicedyrektora szkoły, a jednocześnie koordynatora wielu projektów Elżbieta Mańko zapozna uczestników z programem Leonardo da Vinci oraz planowanym projektem w ramach programu Erasmus+. Następnie młodzież pod kierownictwem Bożeny Pikory przedstawiła program „Europo witaj nam” – pokaz multimedialny, podczas, którego na tle slajdów z państw i najsłynniejszych miast Europy uczniowie mówili i śpiewali o Unii Europejskiej, symbolach, organizacji, najbardziej znanych miejscach, itp.
Główną częścią konferencji, było podsumowanie projektu „Kulinarna podróż do Wielkiej Brytanii”. Szczegóły na ten temat przedstawiła Bogusława Pawelska-Kozon.
Celem projektu było zwiększenie szans zawodowych uczniów na krajowym i europejskim rynku pracy, a bardziej szczegółowo: zdobycie nowych oraz doskonalenie posiadanych umiejętności zawodowych, wykształcenie swobodnej komunikacji w języku angielskim, kształtowanie otwartości i wrażliwości międzykulturowej, oraz umiejętności adaptowania się do warunków życia i pracy za granicą, kształtowanie kreatywnych i mobilnych postaw, poznanie wymogów europejskiego rynku pracy oraz kultury i obyczajów Wielkiej Brytanii. Za realizację projektu odpowiadali: Marian Popławski – dyrektor szkoły, Elżbieta Mańko – koordynator projektu, kierownik wyjazdu, opiekun, Bogusława Pawelska – Kozon – autor Projektu, specjalista ds. ewaluacji i promocji, opiekun, Bożena Pikora – kierownik wyjazdu, opiekun, Lyubov Adamska – opiekun, Renata Czyż – specjalista ds. finansowych, Krzysztof Arbaszewski, Marianna Popławska, Bogusława Pawelska – Kozon, Lyubov Adamska, Stanisław Ponichtera – przygotowanie młodzieży do stażu. Partnerem stażu była firma EUROPA TRAINING i reprezentująca ją Małgorzata Kuklińska z Anglii.
Uczestnicy, czyli uczniowie ZS zostali podzieleni na dwie grupy:
I grupa – 16 uczniów w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych – termin stażu :18.11 – 13.12.2013 r.
II grupa -16 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych – termin stażu: 17.03 – 11.04.2014 r. Staż trwał 4 tygodnie.
Młodzież została przygotowana do udziału w stażu. Odbyły się:
– Zajęcia kulturowe informujące o kulturze i obyczajowości mieszkańców Wielkiej Brytanii z podkreśleniem różnic kulturowych, zapoznanie z zasadami zachowania się w rodzinie o odmiennej kulturze.
– Przygotowanie językowe – Lekcje języka angielskiego z naciskiem na kształcenie umiejętności komunikacyjnych i słownictwa specjalistycznego.
– Przygotowanie pedagogiczne – Zajęcia w formie warsztatów prowadzone przez pedagoga szkolnego, mające na celu kształtowani postaw otwartych, nabycia umiejętności pokonywania stresu, i in.
– Przygotowanie zawodowe – Zajęcia zawodowe w formie teoretycznej i praktycznej, diagnoza wiedzy i umiejętności zawodowych przed i po stażu.
Uczestnicy mieli zagwarantowany przelot liniami British Airways, zakwaterowanie u Host Rodzin, pracę pod okiem doświadczonych szefów kuchni, transport lokalnymi autobusami linii, lekcje języka angielskiego, program kulturowy oraz kieszonkowe – 100 euro. Program szkolenia odbywał się w zakładach żywieniowych. Zadbano również o atrakcje – wycieczki do Londynu (Buckingham Palace, Muzeum Historii Naturalnej, London Eye, Parlament, Big Ben, przejażdżka London Busem, dzielnica China Town, Hyde Park, wycieczka po Tamizie i in., wycieczkę do Torquay, National Marine Aquarium, zwiedzanie miasta Plymouth.
Zostały przedstawione rezultaty, jakie osiągnięto w trakcie stażu tzw. miękkie (zawodowe, językowe, interkulturowe, społeczne, adaptacyjne) oraz twarde (organizacja 32 mobilności w ciągu 12 miesięcy realizacji projektu, zajęć przygotowujących do wyjazdu (2×55 godzin), współpraca z 10 pracodawcami angielskimi i 2 polskimi, ceny z praktyk na świadectwach szkolnych, 32 certyfikaty Europass Mobility, 32 certyfikaty z języka angielskiego Certyficate of Complection i 32 ze stażu: Work Placement Certyficate, 10 spotkań z uczestnikami i 6 z ich rodzicami, wydanie przewodnika kulinarnego „Smaki Wielkiej Brytanii”, przygotowanie przyjęcia bufetowego w oparciu o potrawy kuchni angielskiej wykonane przez uczestników stażu, upowszechnianie przepisów na w/w potrawy, gazetka tematyczna na korytarzu oraz wystawka zdjęć, zwiększenie szans na krajowym i zagranicznym rynku pracy dla wszystkich 32 uczestników projektu).
Młodzież przygotowała krótkie wystąpienia i scenki (żartobliwe), które przybliżyły znaczenie i wyjątkową wartość dodaną, jaką mają staże dla młodzieży, sfinansowane ze środków Unii Europejskiej.
Następnie uczniowie Sylwia i Marcin podziękowali za umożliwieniu udziału w programie i stażu organizatorom, a przedstawiciele rodziców Państwo Ołdak podziękowali dyrektorowi Marianowi Popławskiemu oraz pedagogom.
Renata Czyż, odpowiadająca w ramach programu za finanse przedstawiła wydatki związane z realizacją Projektu. Projekt zorganizowano w ramach programu Operacyjnego Kapitał Ludzki współfinansowany ze środków Europejskiego funduszu Społecznego. Całość projektu to kwota 471 945,81 zł, a z budżetu szkoły pokryto tzw. koszty nieuprawnione w wysokości 11 800,58 zł.
Kolejnym punktem konferencji było potwierdzane certyfikatami, europasami i innymi dokumentami udziału uczniów w programie i nabyciu umiejętności. O wręczenie dokumentów poproszono Wojciecha Zawadzkiego z Zespołu Projektów „Staże i praktyki zagraniczne dla osób kształcących się i szkolących zawodowo” Fundacji Rozwoju Systemu Edukacji, Bogdana Pągowskiego – starostę wyszkowskiego i Mariana Popławskiego – dyrektora szkoły. Następnie dyrektor Popławski wyróżnił osoby zaangażowane w przeprowadzenie projektu, a starosta wyszkowski uhonorował dyrektora szkoły specjalną statuetką.
Następnie goście zwrócili się do zebranych w kilkoma słowami przemyśleń i gratulacji.
Bogdan Pągowski – starosta wyszkowski mówiąc na temat korzyści wynikających z udziału młodzieży w stażach, do daty zakończenia programu dodał nie tylko 10-lecie Polski w UE, ale też 25-lecie wolności Polski. „Było to bardzo ważne doświadczenie dla młodzieży, ale i dla nas organizatorów”. Zapewniał, że doskonale wiedzą jak dużo pracy wymaga wprowadzenie takiego programu i zapewniał, że dopóki będą możliwości i pieniądze takie staże będą nadal organizować. Nie po to, aby młodzież wyjeżdżała, ale by to, czego się nauczyła, uzyskała, tego ducha tolerancji, doświadczenia i umiejętności przenosiła tu do nas pracując w Polsce. W podzięce dla Pani Małgorzaty Kuklińskiej, która w będąc w Anglii od 10 lat zaangażowała się w pomoc Polsce i w organizację staży, wręczył na ręce dyrektora Popławskiego upominek – obraz przypominający jej o kraju.
Wojciech Zawadzki zwracał się do młodzieży: „Jestem z was dumny… Przez wiele lat absolwentów tej szkoły biorących udział w projektach, jest coraz więcej i będzie coraz więcej”. Zapewnił, że Zespół Szkół Nr 1 z Wyszkowa znalazł się na liście rezerwowej i należy cierpliwie czekać na ostateczną decyzję ile możemy na wiosek ERASMUS+ przeznaczyć i w imieniu Fundacji obiecał dołożyć wszelkich starań, aby kolejni absolwenci wyjeżdżali.
Z niezwykle ciekawym wykładem, by jak mówił młodzieży „przybliżyć te czas, gdy to, co teraz mamy jeszcze nie było możliwe” wystąpił gość docent doktor inżynier Pan Marek Rusin, pracownik naukowy Politechniki Warszawskiej a jednocześnie członek Rządowego Zespołu Negocjacyjnego w sprawie akcesji Polski do Unii Europejskiej. Mówił o czasie negocjacji, braku doświadczeń i intuicyjnym podejmowaniu działań, ciężkiej pracy z dostosowaniem prawa polskiego do unijnego. Czy było warto? – pytał i zaraz odpowiadał: bardzo ważny jest aspekt finansowy (otrzymujemy więcej niż wpłacamy), ale ważniejszy jest to, że UE stymuluje skuteczność naszych działań w kraju.
Justyna Garbarczyk złożyła gratulacje młodzieży i organizatorom projektu oraz wskazała dobre, pozytywne działania starosty na rzecz rozwoju i wykorzystania możliwości. Radny Sejmiku Marian Krupiński gratulował uroczystej i momentami wzruszającej konferencji na najwyższym poziomie. Stanisław Jastrzębski były starosta (obecnie wójt Długosiodła) inicjujący powstanie Zespołu Szkół Nr 1, przyłączył się do podziękowań: „Przed nami wspólne działanie by ci dobrze wykształceni, przygotowani mogli tu pracować i zostawać w Polsce”. Zofia Dawidzka zaś mówiła uczniom: „To wy wykonujecie wielką pracę. To wy promujecie szkołę, miasto, powiat, województwo i kraj”.
O podsumowanie konferencji poproszono Mariana Popławskiego – dyrektora szkoły. Samo zakończenie obrad było wyjątkowo miłe – osoby, dzięki którym szkoła się rozwija, bierze udział w programach otrzymały piękne bukiety kwiatów wraz z podziękowaniami. Następnie zaproszono wszystkich na degustację potraw kuchni angielskiej, przygotowanych przez uczniów, uczestników staży.
/Janina Czerwińska/