Zawody w jedzeniu pączków – pierwsza taka inicjatywa w Tłuszczu wywołała duże zainteresowanie.
23 lutego 2017 r. w Społecznym Muzeum Ziemi Tłuszczańskiej odbyła się nietypowa zabawa, która w „tłusty czwartek” kończący okres zapustów po raz pierwszy wyłoniła Tłuszczańskiego Pączusia. Organizatorzy, czyli Centrum Kultury Sportu i Rekreacji w Tłuszczu, w partnerstwie z Gminą Tłuszcz i Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Tłuszczańskiej zadbali o wiele atrakcji. Oprócz konkursu uczestnicy obejrzeli tematyczną wystawę przygotowaną przez panią Annę Jaworską. Tematem przewodnim był oczywiście „pączek”, a prace plastyczne zostały stworzone przez dzieci podczas zajęć w CKSiR pod kierownictwem Małgorzaty Wdziekońskiej. O atmosferę oraz o oprawę muzyczno – wokalną zadbały panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Kalinki” z Miąsego. Jednak hitem spotkania okazały się pączki i faworki, które przygotowały tłuszczańskie cukiernie i piekarnie. Zebranych witali przedstawiciele organizatorów zastępca burmistrza Waldemar Banaszek, dyrektor CKSiR Wioleta Kur oraz dyrektor muzeum Marcin Ołdak.
Chętni do wzięcia udziału w zawodach ,,jedzenia pączków na czas” już od połowy stycznia zgłaszali się do rywalizacji. Ostatecznie do zdobycia tytułu zgłosiło się 12 osób, które przy gorącym dopingu licznie przybyłych mieszkańców, wystartowały do jak najszybszego zjedzenia 5 pączków (bez popijania w trakcie jedzenia). W tak nietypowych zawodach wystartowały dwie panie: Danuta Maguza i najstarsza uczestniczka – Krystyna Maguza (82 lata), Janusz Sałaban, Michał Gadomski, Piotr Suchodolski, Marcin Ołdak, Maciej Białek, Mateusz Śliwa, Adam Kisiel, Mateusz Banaszek, Kamil Dąbkowski oraz najmłodszy 12-letni Dawid Sztuka. Rekord szybkości w zjedzeniu 5 pączków wyniósł 3 minuty 47 sekund.
Tytuł pierwszego Tłuszczańskiego Pączusia zdobył Mateusz Śliwa!
Pierwszy Tłuszczański Pączuś otrzymał kosz słodyczy ufundowany przez Burmistrza Tłuszcza Pawła Bednarczyka, a pozostali uczestnicy dyplom oraz pudełko Rafaello.
Podczas imprezy odbyła się degustacja wyrobów: Cukierni – Piekarni „Robson”, Cukierni „Pączek w Tłuszczu” i Firmy Produkcyjno – Handlowej „Parys”.
Wszystko było niezwykle radosne i pysze, a po minach uczestników imprezy widać było, że nowa inicjatywa ogromnie się wszystkim spodobała.
/Janina Czerwińska/